Een luchtdicht dak met DELTA®

In de volksmond wordt vaak gezegd “een gezond huis moet kunnen ademen”. Maar wat betekent dat eigenlijk en klopt dat wel? Alles draait hierbij om de luchtdichtheid van het gebouw of woning. 

Officieel is luchtdichtheid, het vermogen om luchtstromingen van binnen naar buiten beperkt te houden. Wanneer dit niet goed op punt staat kan dit leiden tot het ontstaan van condensatie. Hierbij migreert warme binnenlucht doorheen het dak en vormt condens op de onderkant van het koude onderdak, wat schade kan veroorzaken aan de isolatie. Ook kan er bij een gebrekkige luchtdichtheid warme lucht ontsnappen wat uw energierekening dan weer niet ten goede komt.

Een goed ontwerp en de juiste materialen

Uiteraard begint dit verhaal bij het ontwerp. De architect moet zorgen voor een ontwerp dat het aantal kritieke punten beperkt en aangeeft hoe de vooropgestelde prestatie moet behaald worden. Bovendien gaat hij een goede keuze moeten maken van materialen en afdichtingsproducten. Tenslotte moet hij zorgen voor een goede coördinatie tussen de verschillende partijen die betrokken zijn bij de opbouw van de luchtdichtheid.

Aandachtspunten voor een luchtdicht hellend dak

De luchtdichtheid bij hellende daken is uitermate belangrijk aangezien de bovenzijde van een gebouw erg gevoelig is voor vochtproblemen. Mogelijke probleemzones die de nodige aandacht vereisen zijn de aansluitingsdetails, zoals:

  • aansluiting van het dakvlak op de aangrenzende bouwcomponenten (gevels, plat dak, …)
  • doorboring van het dampscherm door gordingen, spanten, nokbalken, …
  • doorboring van het dakvlak door ventilatiebuizen, schoorstenen, leidingen, …
  • randen van dakvensters
  • randen van zolderluiken (indien het dampscherm zich ter hoogte van de zoldervloer bevindt)  
 
Dörken GmbH & Co. KG
 
 

Dörken Benelux nv
Brusselsesteenweg 526/10
B-1731 Zellik (Asse)
België

Tel          02 466 02 75
E-Mail    info@doerken.be

Dörken Wereldwijd

Dörken Worldwide

Social Media

 
 

© Dörken Benelux · Lid van de DÖRKENGROUP · DELTA® is een gedeponeerd handelsmerk van Ewald Dörken AG, Herdecke, Duitsland.

Profi-ChatBaufragen.de