Plat dak: hoogwaardige producten ter bescherming

Krachtige bescherming - Hoge draineringscapaciteit - Lange levensduur 


Een plat dak biedt talrijke ontwerpopties en kan op vele manieren worden gebruikt. Ook al zijn het vaak eenvoudige bouwconstructies, extreme weersinvloeden van buitenaf verplichten de verwerker te werken met kwalitatief hoogwaardige materialen. Daarbovenop kunnen doorvoeren (verwarming, ventilatie) en lichtkoepels een zware impact hebben op de integriteit van het dak en daaraan gekoppelde risico op lekkages. 

We maken het onderscheid tussen benutte en onbenutte platte daken, waarbij het type dak en het ontwerp de functionele lagen bepalen. 

Onbenutte platte daken zijn niet bestemd voor het belasten door personen en/of voertuigen. Er zijn verschillende varianten van ongebruikte platte daken. Gaande van een plat dak met een eenvoudige dakbedekking tot platte daken met zware oppervlaktebescherming zoals grind, extensieve en intensieve groendaken.

Benutte platte daken zijn daken die geschikt zijn voor belasting door personen en in sommige gevallen zelfs voertuigen. We denken hierbij bijvoorbeeld aan parkingdaken, dakterrassen en daktuinen.

Waar moet je aan denken bij de keuze voor een plat dak?

Naast een permanente bescherming tegen weersinvloeden, moet het platte dak uiteraard ook bijdragen tot het comfort in je woning of bedrijfsruimte. Dit omvat bijvoorbeeld een efficiënte thermische isolatie, een goede geluidsisolatie en uiteraard brandwerendheid.

De opbouw van een plat dak bestaat uit verschillende functionele lagen. Deze omvatten de draagvloer, een dampscherm, thermische isolatie en de dakafdichting. Afhankelijk van het gebruik van het plat dak kan hier nog wortelbescherming, horizontale drainage, waterbuffering, zware oppervlaktebescherming (zoals grind of betonnen platen), substraat en vegetatielagen bij komen. Al deze lagen moeten slim en correct gecombineerd worden, met bijzondere nadruk op een goede afvoer van hemelwater en de beschermende functie van het dak tegen alle mogelijke weersinvloeden. 

Indien er geen goede drainage is voorzien kan er, in tegenstelling tot het hellend dak, regenwater zich op het plat dak ophopen. Stilstaand water en de ophoping van organisch materiaal (bv. mossen, algen en bladeren) dienen vermeden te worden. Deze kunnen op lange termijn de waterdichtheid negatief beïnvloeden en zorgen voor lekken.

Met de producten van DELTA® zit u goed. Voor zowel nieuwbouw als renovaties zorgen onze noppenbanen voor een hoogwaardige bescherming en een efficiënte afwatering van uw plat dak.

DELTA® producten voor plat dak renovatie

De beschermings- en drainagesystemen van DELTA® verlengen de algemene levensduur van de functionele lagen van uw dak. 

DELTA®-TERRAXX beschermt, bevordert de afwatering en kan worden toegepast op verschillende types platte daken zoals groendaken, parkingdaken, dakterrassen en belaste daken (grind, kiezel).  

DELTA®-FLORAXX TOP heeft dezelfde beschermende en drainerende functie en kan bovendien, met zijn extra waterbuffering, de vegetatie van water voorzien in de latere droge periode.

 

De horizontale systemen van DELTA® bieden een voordelige oplossing voor elke plat dak.

Platte daken in beeld

Platte daken zijn interessant voor de industrie, steden en dichtbevolkte gebieden waar ruimtegebrek steeds meer een probleem wordt. Een voorwaarde hiervoor is wel dat in deze gebieden het regenwater op betrouwbare wijze kan worden afgevoerd. 

In industrie, steden en dichtbevolkte gebieden gaat men meer en meer over naar platte daken. Door ruimtegebrek in deze gebieden dienen deze platte daken een "groenfunctie" te krijgen. Een voorwaarde hiervoor is dat het regenwater op betrouwbare wijze gebufferd en afgevoerd wordt. De opbouw van het plat dak moet dus zorgen voor een efficiënte afvoer om o.a. vorstschade te voorkomen.

Serenadehof DELTA®-TERRAXX
Serenadehof DELTA®-TERRAXX
Parkaanleg DELTA®-FLORAXX TOP
Parkaanleg DELTA®-FLORAXX TOP
Voetbalveld DELTA®-TERRAXX
Voetbalveld DELTA®-TERRAXX
 
Dörken GmbH & Co. KG
 
 

Dörken Benelux nv
Brusselsesteenweg 526/10
B-1731 Zellik (Asse)
België

Tel          02 466 02 75
E-Mail    info@doerken.be

Dörken Wereldwijd

Dörken Worldwide

Social Media

 
 

© Dörken Benelux · Lid van de DÖRKENGROUP · DELTA® is een gedeponeerd handelsmerk van Ewald Dörken AG, Herdecke, Duitsland.

Profi-ChatBaufragen.de