DELTA® oplossingen voor een duurzame droge kelder

Krachtige bescherming - Hoge draineringscapaciteit - Lange levensduur

Een kelder kan multifunctioneel zijn. Maar ongeacht of het is als extra woonruimte, als opslag van persoonlijke goederen of als technische ruimte, moet de constructie aan heel wat invloeden kunnen weerstaan.

Telkens ons land te maken krijgt met zware regenval zijn de berichten over ondergelopen huizen en kelders talrijk in de media. Zeker kelders zijn dan ook gevoelig voor stortregen, (verontreinigd) waterinfiltratie en grondwater. Om gevolgen als waterschade en schimmelvorming tegen te gaan moet de kelder dan ook goed afgedicht worden.

Het kelder-assortiment van DELTA® beschermt binnen- en buitenmuren tegen indringend vocht.

Vocht in de kelder

Vocht in de kelder is geen ongewoon probleem. Een licht muffe geur, beschadigd pleisterwerk of zelfs schimmel zijn typische signalen. Onvoldoende bescherming van uw kelder kan op de lange termijn zelfs leiden tot structurele schade aan de ondergrondse kelderconstructie.

Water vindt altijd een weg in het metselwerk. Opstijgend vocht uit vloerplaten en funderingen hebben ook een grote impact op het uiteindelijke gebruik van de kelder en kan zelfs tot in de hogere lagen binnendringen. Het gevolg is schimmelvormin. Schimmelsporen zijn gevaarlijk voor uw gezondheid en vaak de oorzaak van aandoeningen en allergieën. Bovendien verhogen vochtige muren de luchtvochtigheid en creëren zo een ongezond binnenklimaat.

Bouwtechnisch is vocht slecht voor het gipspleister en isolatiematerialen. Naast de mogelijke schade aan het metselwerk gaat ook energie verloren en energie is duur. Bovendien is de reparatie van mets- en pleisterwerk tijdrovend en erg duur.  

Bescherming tegen vochtzoom

De lijst met mogelijke gevolgen is lang. Een goeie bescherming van uw kelder is dus de moeite waard! Delta® systemen zorgen voor een duurzame bescherming, drainage en een waterdicht geheel. 

Wat behoort tot de bescherming van de kelder?

Er zijn vele manieren om een kelder te beschermen. Maar wat zijn dan zoal die mogelijkheden?

Kelder droog houden

Een droge kelder is de basisvoorwaarde voor elke bouw. Zelfs al zijn er geen zichtbare sporen of geuren van vocht waar te nemen, het kan aanwezig zijn. Het is daarom aan te raden om bij twijfel deskundig advies in te roepen. Wanneer er vocht wordt vastgesteld is het raadzaam dit bij de bron te verhelpen in plaats van het alleen oppervlakkig te behandelen. 

Maar hoe komt het zo ver? Kelders liggen uiteraard geheel of gedeeltelijk ondergronds. Ondergrondse constructies moeten beschermd worden tegen bodemvocht. Afhankelijk van de aard van de ondergrond en het grondwater, kan een hogere kwaliteit van afdichting nodig zijn. De gemeente of stad kan je informatie geven over de bodem en waterstand in de ondergrond. 

Een goede afdichting voorkomt infiltratie langs de buitenmuur van de kelder. Oudere gebouwen blijken vaak onvoldoende beschermd. In veel gevallen is de teer- of bitumenbehandeling onvoldoende tegen vochtinfiltratie. 

Andere oorzaken van vochtproblemen in de kelder zijn bijvoorbeeld condensatie (wasplaatsen) of waterschade door lekkende leidingen.

Drogen van kelder
 

Kelder afdichting

Kelderafdichting met DELTA®-THENEzoom

De afdichting is het belangrijkste onderdeel van de bescherming van de kelder. Dit mag nooit ontbreken in een gebouw en moet steeds afgestemd worden op de functionaliteit van de kelder. In de ontwerpfase moet reeds worden nagedacht hoe de kelder structureel moet opgebouwd worden. 

Kiest u voor een vloerplaat met gemetste muren die van buitenaf wordt behandeld tegen infiltratie? Of opteert u voor een gegoten kelder van water-proof beton? De bouwmethode van de kelder gaat hand in hand met het type afdichting. 

 

Kelder renovatie

Bij een nieuwbouw zijn alle mogelijkheden voor de bescherming van de kelder nog beschikbaar. De bovengenoemde afdichtingen kunnen gemakkelijk geïntegreerd worden in de planning van de bouw. In oudere huizen daarentegen, of in het ergste geval - als er al vochtschade is vastgesteld, is de renovatie van de kelder vereist. 

Dit kan onder verschillende vormen: herstelling van metselwerk of bescherming van de keldermuren, bijvoorbeeld door het aanbrengen van een DELTA® oplossing. Ook moet rekening worden gehouden met het toekomstige gebruik van de ruimte. Indien deze ‘bewoond’ gaat worden, is aan een thermische isolatie bovenop de afdichting aan te raden.

Kelder renovatiezoom
 

Producten voor de bescherming van de kelder

De DELTA® kelderproducten zijn flexibele oplossingen voor de bescherming van de keldermuren en de afvoer van water. We gebruiken alleen kwalitatief hoogwaardig materiaal, dat blijft presteren gedurende de levensduur van het gebouw.

Zo kan DELTA®-SOFTFLEXX, dankzij de speciale elasticiteit, worden gebruikt in vele types van gebouwen. De DELTA® MS onder de vloerplaat voorkomt dan weer infiltratie van het stijgende grondwater. DELTA®-TERRAXX is een echte klassieker en is een belangrijk onderdeel voor het waterdicht maken van de kelder.

DELTA®-GEO DRAIN QUATTRO en DELTA®-TERRAXX hebben bovendien een bewezen duurzaamheid van wel 100 jaar!

 
Dörken GmbH & Co. KG
 
 

Dörken Benelux nv
Brusselsesteenweg 526/10
B-1731 Zellik (Asse)
België

Tel          02 466 02 75
E-Mail    info@doerken.be

Dörken Wereldwijd

Dörken Worldwide

Social Media

 
 

© Dörken Benelux · Lid van de DÖRKENGROUP · DELTA® is een gedeponeerd handelsmerk van Ewald Dörken AG, Herdecke, Duitsland.

Profi-ChatBaufragen.de