Het groendak

Een groendak is een type plat dak voorzien van plantenmateriaal zoals sedum, mossen, grassen tot zelfs planten, struiken en bomen. Dit type dak wint aan populariteit en heeft vele voordelen. 

In eerste instantie is het een esthetische verbetering van je gebouw en genieten bewoners in grote steden zo van een fraaier uitzicht. Bovendien hebben groendaken ook fysieke en ecologische voordelen. De planten fungeren als natuurlijk schild tegen extreme temperaturen en milieu-invloeden, zoals hagel en regen, wat de levensduur ten goede komt. Daarbovenop heeft het ook positieve effecten op het milieu: 

  • Continue luchtbevochtiging: planten slaan hemelwater op en laten het vervolgens verdampen.
  • Planten filteren stofdeeltjes en verbeteren de luchtkwaliteit.
  • Natuurlijke klimaatregeling en lagere energiekosten: groene daken werken als thermische isolatie in de winter en beschermen gebouwen in de zomer tegen hoge temperaturen.
  • Habitat voor fauna.
  • Verhoogde geluidsisolatie van het dak.
 
 
Groendakzoom
Groendakzoom
 

Extensieve en intensieve groendaken

Er zijn twee soorten groendaken: extensieve en intensieve groendaken. Doorslaggevend zijn de soorten planten die men wenst. In de meeste gevallen kiest men voor een extensief groendak met planten die weinig onderhoud vereisen, nl. sedum, grassen, kruiden, mossen en vetplanten. Ze vormen een gesloten plantentapijt dat dienst doet als ecologisch schild. Intensieve groendaken, ook wel eens daktuinen genoemd, kunnen dan weer alle soorten planten, struiken en zelfs bomen bevatten. Uiteraard gaat een hogere onderhoudsinspanning hiermee hand in hand. Denk aan bewatering, snoeien en het toevoegen van voedingsstoffen. 

Extensieve groendaken

Extensieve groendaken zijn opgebouwd uit een dunne laag substraat (7-10 cm) met daarop verschillende soorten sedum, mossen, kruiden en grassen. Dit type dak heeft weinig of geen onderhoud nodig. Een inspectie 1 à 2 keer per jaar en jaarlijkse bemesting zijn voldoende om de vegetatie gezond te houden. 

 

Intensieve groendaken

Intensieve groendaken worden ook wel eens daktuinen genoemd. Ze bestaan uit een dikkere laag substraat (15 cm of meer), planten, struiken en in sommige gevallen zelfs bomen. Het type beplanting gaat de dikte van het substraat bepalen. Deze dikkere laag kan deels vervangen worden door een drainagesysteem met extra waterbuffering

Intensieve groendaken vergen een grotere inspanning naar onderhoud waaronder irrigatie, toevoegen van voedingsstoffen en snoeiwerk. Een intensief groendak moet hiervoor ook altijd toegankelijk zijn. Dankzij de combinatie met terrassen, banken en voetpaden geeft dit type dak additionele bruikbare ruimte en dus een meerwaarde aan het gebouw. 

 
Groendak
Groendak
Groendak
 
Dörken GmbH & Co. KG
 
 

Dörken Benelux nv
Brusselsesteenweg 526/10
B-1731 Zellik (Asse)
België

Tel          02 466 02 75
E-Mail    info@doerken.be

Dörken Wereldwijd

Dörken Worldwide

Social Media

 
 

© Dörken Benelux · Lid van de DÖRKENGROUP · DELTA® is een gedeponeerd handelsmerk van Ewald Dörken AG, Herdecke, Duitsland.

Profi-ChatBaufragen.de