Luchtdichtheid - wat houdt dat eigenlijk in?

Bij woningen wordt vaak gezegd dat je moet letten op een goede luchtdichtheid. Maar wat houdt dat nu juist in? Concreet mogen de gebruikte bouwmaterialen, de verschillende bouwknopen en als resultaat het gehele gebouw, zo weinig mogelijk lucht doorlaten naar buiten. 

Met andere woorden: een goed geplande en uitgevoerde luchtdichtheid voorkomt warmteverlies en buitensporige condensatie. Het gevolg is meer comfort.

Met name condensatie is één van de meest voorkomende oorzaken van schade bij een hellend dak. De reden is eenvoudig: wanneer in de winter warme, vochtige lucht ongecontroleerd door het dak stroomt, dan condenseert de waterdamp in de isolatie. Deze condensatie vermindert aanzienlijk de thermische isolatie en verhoogt ook het risico op schimmel.

Volgens de Belgische regelgeving moeten daken dus niet alleen geïsoleerd worden maar ook zorgvuldig worden verzegeld tegen ongecontroleerd luchtverlies. Dit gebeurt door het perfect luchtdicht plaatsen van het dampscherm, het zorgvuldig plaatsen van isolatie en het winddicht plaatsen van het onderdakfolie. Deze drie zorgen voor een dak dat op de lange termijn efficiënt presteert.

Wat is het verschil tussen luchtdicht en winddicht?

Een goed uitgevoerde lucht- en winddicht bouwschil werkt in principe als een ski-jas. Er is een buiten- en binnenlaag met daartussen de thermische isolatie.  

Winddicht (= de buitenste laag)

De winddichte laag wordt geplaatst aan de buitenkant van de isolatie (bv. minerale wol), bijvoorbeeld aan de hand van een DELTA®-onderdakfolie met kleefstroken. Die zorgt vooral dat de wind geen vrij spel heeft in de isolatie.

Hiermee beperk je de luchtstroom van buiten naar binnen. Het is geen verplichting maar het biedt heel wat voordelen naar water- / regendichtheid en een efficiëntere thermische isolatie.

DELTA®-MAXX PLUS - onderdakfolie (winddicht)zoom

Luchtdicht (= de binnenste laag)

De luchtdichte laag, bijvoorbeeld een DELTA®-dampscherm, wordt altijd onder de thermische isolatie aan de binnenkant (warme zijde) van de kamer geplaatst. Deze materialen moeten een zo laag mogelijke luchtdoorlaatbaarheid hebben en voldoen aan andere eisen, zoals weerstand tegen waterdamp diffusie. 

Belangrijk is dat ze een ononderbroken luchtdicht geheel vormen waarbij naden, aansluitingen en allerlei doorvoeren zijn verzegeld.

DELTA®-NOVAFLEXX - lucht- en dampschermen (luchtdicht)zoom
 

6 goede redenen voor een luchtdicht gebouw:

 • Besparing van energie en vermindering van de CO₂-uitstoot door het vermijden van warmteverlies
 • Vermijden van condensatie en daaruit volgende constructieve schade
 • Geen schimmelgroei 
 • Comfort
 • Betere luchtkwaliteit  
 • Hogere efficiëntie van airconditioning, ventilatiesystemen
Bouwschil
 

Luchtdichtheid: energiebesparing en verbetering van de leefomgeving

Luchtdichtheid en thermische isolatie zijn zowel bij nieuwbouw als renovatie van cruciaal belang. Het belang van luchtdichtheid is de laatste jaren groter geworden door de positieve impact op een comfortabel leefklimaat, de verlaging van energiekosten en de bijdrage aan een lagere ecologische voetafdruk.

DELTA biedt uitstekende producten voor het luchtdicht afwerken van de bouwschil. Zorg dat je een compleet antwoord hebt op klimatologische omstandigheden in de winter én zomer.

Een luchtdicht dak met DELTA

Voor het best resultaat inzake luchtdichtheid kies je het best voor een compleet systeem, met het juiste product voor elke specifieke toepassing. DELTA biedt een totaalsysteem van onderdakfolies en dampschermen met bijpassende tapes en accessoires voor een perfect luchtdicht gebouw.

Luchtdicht tapen - het zit in de details

Permanent luchtdichte verbindingen zijn essentieel voor duurzaam bouwen. Naden, aansluitingen en dakdoorvoeren moeten consequent en effectief verzegeld worden zodat er geen warmteverlies kan plaats vinden. Ook condensatie kan op lange termijn enorme structurele schade veroorzaken. Reden te meer om alle kritieke punten zorgvuldig te dichten, zoals: 

 • Overlappingen dampscherm
 • Verbinding van het dampscherm aan de muren
 • Verbinding van het dampscherm met dakramen
 • Ronde of vierkante doorvoeren (leidingen, kabels, balken)
 • Verbindingen van het dampscherm aan vloeren en plinten

Van universele kleefband (tape) tot vloeibare pasta’s, het DELTA®-programma van benodigdheden en accessoires heeft alles wat je nodig hebt. 

Luchtdichtheidsmeting (Blowerdoortest)

Voor het meten van de luchtdichtheid kan men beroep doen op een gecertificeerde partij die ter plaatse een blowerdoortest komt uitvoeren. De meting gebeurt door een deuropening te voorzien van een frame met een doek en een grote ventilator. Deze ventilator is aangesloten op een luchtdrukmeter die de luchtdruk van de ventilator en van de ruimte zelf meet. Door middel van software wordt vervolgens bepaald welk luchtverlies er plaats vindt. De meetmethode is vastgelegd in NEN-EN 13829 / NBN-EN 13829.   

Het resultaat van de meting heeft vervolgens een effect op het E-peil van je woning of gebouw. Aan dit E-peil hangen voorschriften vast maar eveneens voordelen inzake je jaarlijkse KI (kadastraal inkomen).

BlowerDoor
BlowerDoor
BlowerDoor
BlowerDoor
 
Dörken GmbH & Co. KG
 
 

Dörken Benelux nv
Brusselsesteenweg 526/10
B-1731 Zellik (Asse)
België

Tel          02 466 02 75
E-Mail    info@doerken.be

Dörken Wereldwijd

Dörken Worldwide

Social Media

 
 

© Dörken Benelux · Lid van de DÖRKENGROUP · DELTA® is een gedeponeerd handelsmerk van Ewald Dörken AG, Herdecke, Duitsland.

Profi-ChatBaufragen.de